
 
Chris Saunders 

740 New Circle Road, Bldg 032/2 

Lexington, KY 40550 

March 31, 2011 

Mr. Chris Kent 

Energy Star Product Manager 

US Environmental Protection Agency 

Washington, DC 20005 

Dear Mr Kent: 

Lexmark offers the following comments on the Imaging Equipment Version 2.0 Specification 

Revision Discussion Document. 

GENERAL COMMENTS 

Lexmark strongly advises the EPA to keep the Energy Star program focused on criteria that affect 

the energy usage of the customer.  Adding criteria on energy consumption not seen by the 

customer, like manufacturing energy or a LCA criteria, will only diminish the value of Energy 

Star to the consumer and dillute the Energy Star Brand that the EPA and manufacturers have 

worked so long to build. 

Further, Lexmark does not support changes to the Typical Electricity Consumption Metric or the 

Operational Mode Methodology.  There is substantial marketing momentum behind the current 

system that would be lost with a new metric or methodology. 

While Lexmark does believe that the Imaging Equipment Specification is ready for a 

specification revision, the EPA’s rationale for revising the specification based on unit sales date is 

inappropriate.  The stated goal of the Energy Star program is to recognize the top performing 

models in each product category.  Combined unit sales do not correlate to the number of Energy 

Star product models available on the market.  The EPA must continue to use the correct metric 

when making assessments and setting criteria.  This error is propagated in several other 

paragraphs in section 3. 

 

In addition, it is inappropriate to use the sale data from 2009 as this data uses models sold under 

primarily ENERGY STAR criteriaV1.0 mixed with V1.1.  An assessment must be made using the 

current specification prior to the assertion that the specification compliance is too high. 

 

Answer to specific EPA Questions 

1. Q: EPA seeks to expand its data set to included current non-qualified models. EPA will 

consider complete data received by April 1, E2011, using the data form attached to this 

discussion document.  
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A: Lexmark will submit non qualified models to the EPA. 

 

2. Q: EPA seeks comment on the very high and very low market penetrations of scanners and 

fax machines, respectively, and on whether the ENERGY STAR label provides any 

differentiation in the market for these two equipment types. Please provide documentation on 

the state of the markets for faxes and scanners. (Note that scanners have not been included in 

the latest draft of the Industry Voluntary Agreement proposed for meeting the requirements 

of the Lot 4 Energy Using Products (EuP) Directive in the European Union.) EPA is 

interested in partner input on whether these products should continue to be of interest for 

ENERGY STAR labeling.  

 

A: While Lexmark sees some similarity between Fax and Scanners, these 2 product categories should not 

be mixed.   

Scanners include both consumer and business grade scanners.  It is critical that the EPA dig deeper into this 

data to determine if the category truly has high compliance in both consumer and business segments.  

Lexmark believes that business grade scanners still require an Energy Star category to be relevant to 

Government purchases. 

Laser (TEC) Fax machines still comprise a large number of devices in the consumer market, but very little 

in the business market.  If the EPA desires to keep the fax segment, then we suggest that you separate the 

fax products into their own product categories and set new criteria levels to achieve the 25% of the market. 

 

3. Q: EPA also seeks comments on the characteristics of non-qualifying fax machine models 

and methods of promoting broader qualification.  

A: No comment 

4. Q: EPA welcomes any further comment on the equipment types currently included in the 

scope of the imaging equipment specification, and whether any should be considered for 

removal due to low energy savings potential.  

 

A:  Due to the high use of Energy Star as a procurement requirement, Lexmark does not 

recommend removing any product category.  Lexmark does recommend determining if 

certain mature product categories (like dot matrix printers) should simply be left alone and 

not updated during future specification revisions. 

5. Q:  EPA seeks comment on the current and potential prevalence of small-format high-

performance IJ printers and welcomes product performance test data.  

A:  No Comment 

6. Q:  EPA seeks comment on the current and potential prevalence of impact MFDs and 

welcomes product performance test data.  

A:  No Comment 

7. Q:  EPA also seeks comment on any other imaging equipment products with significant 

savings potential that should be added to the scope of the specification. (E.g., professional 

photo “minilabs”.)  

A:  No Comment 
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8. Q:  EPA welcomes stakeholder comment on the impacts of incorporating IEC standard 62301 

Ed. 2.0 into the ENERGY STAR Imaging Equipment test method.  

 

A:  IEC 62301 is intended to measure household electrical appliances (consumer electronics) 

and household appliances.  As such, it is not a good fit to IT products.  IEC 62301 Ed 1.0 was 

usable as a standard to help define measuring standby power.  However, IEC 62301 Ed 2.0 

modifies the definitions  from power levels to modes (off, standby, network).  If the EPA 

intends to update the references to IEC 62301 in V2.0, it is necessary to update the definitions 

used for the standby power requirement.  This requirement would now fall to “off” mode.  

Note that most imaging equipment does not have a standby mode and does not have a 

network mode as those modes are defined by IEC 62301. 

9. Q:  EPA would appreciate data on the prevalence of color printing with current products, 

including color in text documents and full-page color images. EPA also seeks data on the 

impact of color printing of text and images on the absolute and relative energy consumption 

of imaging equipment.  

 

A:  Lexmark does not support changes to the actual TEC test metric as this would invalidate 

all existing data making the specification revision an extremely long and costly process. 

Lexmark member companies continue to believe that most color TEC products primarily 

print monochrome documents, using color in smaller amounts than monochrome colorants.  

As such, there is little evidence to support changing the current test process.  In addition, 

since many customers print monochrome documents mixed with color, the product must 

operate seamlessly between color and monochrome settings.  This requires the product to use 

similar if not the same settings for color and monochrome printing.  Also remember that the 

majority of energy used in printing for TEC products is the forced evaporation of water from 

the media.  The printing power is varies little with toner coverage. 

 

Color Images should not be used as the creation of the color image will create additional 

uncertainty and repeatability problems in the product testing.  Only color text should be used 

to limit the variability in testing. 

10. Q:  EPA seeks data on the prevalence of color versus monochrome printing since the energy 

impact of color printing is a product of its frequency of use.  

 

A:  See above.  Color TEC products are primarily use monochrome printing, but use the same 

printing power in color and monochrome printing. 

11. Q:  EPA seeks comment on the prevalence of storing drum warm-up energy in a Power 

Buffer prior to the beginning of measurement and any effects on the energy consumption of 

the product.  

 

A:  Lexmark has not seen evidence of drum energy storing technologies that would have a 

significant impact on the TEC test.  These seem a costly solution to the problem of product 

responsiveness.  Also, in the example given in the document, it would seem as if the 

“potential power buffer” recharging is included in the measurement during print jobs 2-4.  

Assuming that the energy consumed over Jobs 2-4 is the same that would have been 

consumed in Job 1, then this product design actually has a higher TEC then a conventional 
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design that consumes the energy in Job 1.  We suggest that if the EPA has concerns about 

specific instances that this is shared with Industry for comment. 

 

Lexmark does not support attempts to circumvent the spirit of  the Energy Star system and 

believes that the new Certification and Verification System is adequate to prevent most 

inappropriate behavior by manufacturers. 

12. Q:  EPA seeks comment on the impact of print driver settings on a TEC product’s energy 

consumption as well as methods of eliminating this potential source of testing variation.  

 

A:  Lexmark does not see this as an issue and does not recommend that the EPA prescribe 

this detail.   

 

13. Q:  EPA also welcomes suggestions for additional edits to the TEC and OM test methods.  

 

A:  The additional edits we would seek would be only to clarify uncertainty in the testing.  This is a 

required element of normal standards. 

 

14. Q:  EPA welcomes comment and usage data that could be used to support more 

representative usage assumptions for the TEC test method. In particular, EPA would 

appreciate data from manufacturers engaged in managed print services, who track the number 

of sheets printed as well as time spent in various modes across an entire fleet of imaging 

products.  

 

A:  Lexmark is confused by the EPA’s intent since it has never been the EPA’s intention to use the TEC 

values as a measurement of actual energy usage.  While industry argued in 2005 that the TEC metric was 

not representative of actual usage, the EPA communicated to industry that the TEC Metric is simply a 

ranking metric, not representative of actual usage.  This was acceptable to the EPA in 2005 even when 

industry lobbied for a more realistic usage assumption.  Lexmark continues to believe that the TEC metric 

paper usage is incorrect, but the metric does calculate a realistic ranking of electrical consumption.  We do 

not feel that revising the metric for the purpose of having a representative paper usage metric is 

appropriate.   

 

15. Q:EPA welcomes comment on the apparent discrepancy between Active1 time and Active0 

time, as well as any test method clarifications that could eliminate this discrepancy.  

 

A: LEXMARK is concerned about the Active 1 time plot presented by the EPA since some of the Active 1 

data appears to be > 900 seconds (15 minutes).  This data appears to be in error.   

We are also concerned if Active 0 time is misinterpreted as a time to first page from cold power on.  This is 

an incorrect reading of the test method. 

 

For most products, Active 1 time (from sleep/auto-off mode) should take longer than Active 0 Time (from 

Ready Mode).  This is normal due to the recovery energy needed by the heating mechanisms found in TEC 

products.   

 

There could be some circumstances where Active 1 time is < Active 2 time for digital duplicators or solid 

ink products that require a very long time to create the first image. 
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We believe that most of this problem will be solved with the new Testing Certification and Verification 

Program. 

 

16. Q:  Further, EPA welcomes comment on including a similar measurement of Active1 time 

and Active0 time into the OM test method.  

 

A:  Lexmark does not support this requirement unless OM products are converted to a TEC 

format, which we do not support.   

 

17. Q:  EPA would appreciate receiving supporting data from partners to justify the energy 

savings associated with specifying a recovery time requirement.  

 

A: Lexmark does not support a recovery time requirement as this requirement is directly 

related to the patented fusing technologies available to each manufacturer.  EPA cannot 

mandate a criteria that can only be met by patented technologies. 

18. Q:  EPA welcomes comment on the best method of addressing the energy consumption of 

DFEs.  

A:  No Comment 

19. Q:  EPA welcomes comment on specifying that only one network/data connection be used 

during testing.  

A:  Lexmark feels that the current requirement (at least 1 network connection) is sufficient 

and is not creating significant testing variability. 

20. Q:  EPA welcomes comment on specifying the type of network connection active during 

testing, in order of preference (e.g., USB, Ethernet, WiFi, other wired, other wireless, etc.). 

These are currently unspecified (except for an instruction that the device be connected to the 

network if an interface is available).  

A:  See #19 

21. Q:  EPA welcomes comment on specifying the state of the network connection during testing 

(could impact the energy consumption of the product under test).  

 

A:  Lexmark does not believe that network connections and speeds should be specified.  If 

this is specified, it would create datasets that are only valid on certain network speeds, 

requiring routine updates  retesting and recertification of products at new data speeds.   

22. Q:  EPA welcomes comment on specifying that any fax function, if available, be enabled and 

connected to the phone line during testing to better represent the typical usage scenario.  

A:  This is already required for OM products.  For TEC products, this usually does not affect 

power and should be left alone. 

23. Q:  EPA welcomes comment on measuring and/or specifying the default delay time to sleep 

for TEC products;  

A:  Lexmark believes that this is not a problem and should be left up to the judgment of the 

manufacturers and the market. 
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24. Q:  EPA welcomes comment on requiring that the network device connected to imaging 

equipment during the test support Energy Efficient Ethernet, if the imaging equipment also 

supports Energy Efficient Ethernet.  

A:  Lexmark does not support including IEEE 802.3az as a requirement. 

25. Q:  EPA welcomes comment on applying the TEC test method or on-mode measurement to 

some OM products that spend significant time in active mode (e.g., receipt printers, ink jet 

printers for business, etc.).  

A:  Lexmark does not support the work involved in developing such a test method. 

26. Q:  EPA seeks clarification on sources of high GHG emissions in the imaging equipment life 

cycle and supporting data. EPA would welcome input from stakeholders on any work they 

may have conducted  

A:  Energy Star must stay true to focusing on product energy and not allow outside 

stakeholders to pressure the EPA into diluting the value in the Energy Star brand by adding in 

non Product Energy related criteria. 

 

Sincerely, 

 

Christopher Saunders 

Lexmark Energy Star Program Coordinator 


